tisdag 26 april 2011

Iran utsatt för en andra cyberattack

Reuters rapporterar om att officiella källor i Iran har meddelat att de förutom Stuxnet, nu också hittat ett andra virus med namn "Stars". Inga uppgifter ges om vad Stars gör, utan istället anges bara att Stars nu håller på att undersökas i laboratoriet. Enligt uppgifterna så skall inga större skador ha skett innan Irans "unga experter" hittade viruset. Det ser dock ut som om det är ännu en spear phishing attack som har varit sättet att leverera koden på.

Ett av de mer intressanta citaten är hur Irans regering uppmanas agera på angreppen:
"Perhaps the Foreign Ministry had overlooked the options to legally pursue the case, and it seems our diplomatic apparatus should pay more attention to follow up the cyber wars staged against Iran," Jalali said.
Enligt artikeln så har officiella källor i Iran redan pekat ut Israel och USA som ansvariga bakom Stuxnet, trots svårigheterna förknippade med att avgöra var en cyberattack har sitt ursprung.

Hur Iran verkligen svarat på angreppen vet vi dock inte. Det officiella är bara en del av det hela. Vad som händer bakom kulisserna vet vi inte. Värt att komma ihåg är hur som helst att Iran har en mängd framstående personer inom datalogin och vi vet också säkert att amerikanska myndigheter och bolag regelbundet drabbas av angrepp. Om Iran ligger bakom något av dessa vet vi inte.

Det står dock allt mer klart att cyberkrig börjat bli en alltmer påtaglig verklighet för flertalet nationer. Vilka effekter kommer det i sin tur att få? En striktare intern styrning? Kanske flyttas gränsen där organisationer inte längre vågar ha sina system anslutna till Internet? Kanske är Internetanslutning så värdefullt att fokus snarare hamnar på intelligentare försvar? Upp till spekulation...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar