Det är tveklöst så som John Daniels skriver i DI-debatt 21/11, att det idag bedrivs verksamheter som är direkta hot mot Sveriges välstånd. Det behöver vi bekräfta på ett tydligare sätt. Men inom cyberområdet finns det flera egenskaper som gör det direkt olämpligt för staten att gå in och ta på sig en skyddande roll. Risken är enorm att man istället för att ha någon verklig effekt istället börjar jaga hägringar.
Det jag vill se från statligt håll är främst tre saker:
För det första behövs ett lagstiftande som lägger kostnaden för intrången hos den som brustit i skyddet. För att exemplifiera varför det behövs så kan man se på hur halkbekämpningen fungerat de senaste vintrarna. Kostnaden av en otillräcklig halkbekämpning bärs av helt andra aktörer än de som har hand om halkbekämpningen. Hade kostnaden burits av de som kunnat förbättra halkbekämpningen hade dessa haft starka ekonomiska incitament att göra ett bättre jobb. Det handlar om miljarder i extra samhällskostnader. Därför anser jag det vara mycket viktigt att skapa den situationen kring all säkerhet – oavsett om det gäller halkrisk eller informationsskydd.
För det anrdra efterfrågar jag att incidenter offentliggörs. Vårt största problem idag är nämligen att hotbilden bara ses som ett spöke som någon drar fram i budgettider, men som inte så många egentligen tror på. Medvetenheten om hotbilden hos svenska företag och myndigheter ÄR låg, men den är det för att det lilla som sipprar fram inte känns relevant. Exempelvis producerar redan myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) information, men den har varken formatet eller tyngden som gör att tillräckligt många beslutsfattare anser den användbar.
För det tredje anser jag det nödvändigt att man ställer säkerhetskrav på samhällskritiska system. Idag är det upp till varje aktör att följa sitt eget godtycke efter befintlig förmåga, och det är inte tillräckligt när det byggs system med livslängder på 15-30 år. Ser man bara 10 år bakåt i tiden inser man hur snabbt hotbilden förändras, och jag kan garantera att förändringen av de samhällskritiska systemen inte hänger med i det tempot vi nu ser. Idag är det fritt fram att köpa in system som tillverkaren vet har säkerhetsbrister som är så allvarliga de kan bli, men där tillverkaren varken åtgärdar ellersäger ett knyst om det till sina kunder. Det skall vara självklart att våra samhällskritiska system inte skall byggas på sådant skräp.
Svenska myndigheter måste sedan låta det privata sköta sig självt. Visst vill vi att brott som sträcker sig över landsgränder fortsätter bekämpas, men när det kommer till skyddet vill vi inte ha en tung statlig apparat som jagar hägringar. Vill regeringen visa sin duglighet får de börja med sina myndigheter. Först när man hittat ett bra recept för att säkra upp dem är det läge att vända sig till det privata.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar