fredag 18 november 2011

EU förbjuder hälsofarlig "säkerhet" - NEJ till helkroppsröntgen

Jag har tidigare varit kritisk till användandet av de helkroppsskanners som används på vissa (främst amerikanska) flygplatser. Främst för att jag menat att pengarna kunnat användas mycket bättre, kostnaden för dessa maskiner är hög och det har inte kommit fram några siffror på hur många incidenter man anser att dessa förhindrat. Övriga "kostnadsaspekter" (privacy, hälsa) kan också vägas in i dessa beslut.

Nu har EU-kommisionen varit vänliga nog att förbjuda en typ av helkroppsskanners på samtliga flygplatser i Europa, och gör så med hänvisning till hälsoskäl. Väv in min teori i det och få fram (tillspetsat): vill ni slösa pengar så lägger vi oss inte i, men ni får inte äventyra medborgarnas liv medan ni gör det.


Skönt att någon drar en gräns till slut, även om jag kan tycka att gränsen dras rätt långt bort ifall den placeras först där människor dör. Samtidigt är det talande att det alls behöver göras. Att det här behöver göras på EU-nivå är ju på grund av att det finns för många på lokal nivå som har ett sådant tunnelseende att de inte ser att vad de håller på med är sjabbig, ineffektiv säkerhet som förutom sin höga kostnad i andra aspekter, dessutom kostar fler liv än det räddar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar