fredag 15 februari 2013

Porrfilter: Kan vi åka till månen, kan vi väl...

Islands inrikesminister har kommit med förslaget att förbjuda porr på Internet och även gå så långt som att filtrera bort det vid landsgränserna. Om det är möjligt? Hans rådgivare argumenterar för det med ett klassiskt argument:
– För närvarande tittar vi på de bästa tekniska lösningarna för att kunna åstadkomma detta. Men om vi kan skicka en man till månen, borde vi kunna tackla porr på internet också
.. och kvalificerar därmed in sig bland skaran politiker som efterfrågar sjabbig, ineffektiv säkerhet. Man kan säkert få ut en hygglig täckning från det, och ett skydd behöver inte täcka 100% för att vara värt att implementera  Men jag undrar över kostnaden och om det verkligen är värt det.


Hur som helst! Det är argumentationen som får mig att hoppa lite. Det här med att placera människor på månen är liksom inte jämförbart med den här situationen av åtminstone två anledningar som poppar upp för mig:

  1. Ny teknik kunde skapas lokalt. Man hade inget gammalt man behövde ta hänsyn till. Men Internet är redan en stoooooor apparat och kan inte byggas om hur som helst. Man måste anpassa sig till befintliga tekniska förutsättningar, så som SSL. Ett land som Kina som skiter i vilket kan ju gå in och dekryptera ALL trafik, eller förbjuda krypterad trafik som inte kan dekrypteras. Det har jag svårt att se att Island skulle göra.
  2. Motståndet. Det lär inte ha varit många som hade incitament och möjlighet att sabotera månfärden. Och alla som jobbade med det ville det skulle gå bra. När det kommer till filter har du däremot motståndare med incitament, de är många, och flera är förmodligen väldigt kunniga.
Sen ska man ju ta in i faktorn att det ju faktiskt är en LAG, så samtliga personer som man fångar i filtret är ju sådana som man då ska lagföra. Eller? Vad är egentligen meningen med att ha filtret där över huvud taget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar