Regeringen gav tillsynsmyndigheterna för säkerhetsskyddsområdet i uppdrag att redovisa hur arbetet bedrivits under perioden 2021-2023. En myndighet sticker ut oväntat mycket. Det visar svaren som regeringen fick in.
Ett antal specifika frågor ställdes kring saker som antal tillsynsärenden och samråd, vilka beslut som tagits vid tillsynen och om några beslut om sanktionsavgift hade överklagats. Men regeringen efterfrågade också vilka problem som tillsynsmyndigheterna identifierat i tillsynsarbetet och bad dem lämna förslag på åtgärder.
Jag har läst igenom offentliga delar av de svar som skickats från samtliga myndigheter förutom Försvarsmakten. Här är fem utvalda spaningar om vad många av svaren har gemensamt. Och - för den som bara har tid att läsa ett remissvar utöver den egna tillsynsmyndighetens - är mitt tips att läsa Svenska Kraftnäts svar, då de har flera genomtänkta spaningar som de är ensamma om att lyfta.
Tillsynen som görs i volym är ofta grund
Utifrån besluten om sanktionsavgift som dykt upp kan man våga sig på att spekulera om vilken typ av tillsyn det är som utförs. Det blir lätt att tro att tillsynen ofta är ytlig och baseras på enkla kontroller. Exempel på sådan tillsyn är ”finns det en säkerhetsskyddschef” och ”finns det en säkerhetsskyddsanalys”. Ett fåtal – mest notervärt PTS – har vågat sig på att titta på om säkerhetsprövningar är genomförda som de ska. Tillsynen i stort tycks alltså ofta ha riktats in på sådant som är enkelt att besvara med ett Ja eller Nej på minimal tid med minimal insats.
Hur mycket tillsyn som görs varierar stort
Flera av myndigheterna har påpekat att det inte finns några beslut om hur omfattande tillsynen ska vara. En part som sticker ut rejält när det kommer till de redovisade siffrorna är Finansinspektionen. De har inte utfört någon tillsyn över huvud taget. Istället är myndighetens svar en ganska lång insvept förklaring på varför de inte utför tillsyn på säkerhetsskyddsområdet. Grovt förenklat, tolkat och tillspetsat kan man korta ner det till att det inom finans finns andra regelverk som deras företag faktiskt behöver ta på allvar då det kan ge kännbara konsekvenser, medan säkerhetsskyddslagen är något man skrattar åt med sina futtiga ”upp till 50 miljoner” i sanktionsavgift. Det här ska relateras till sanktionsavgifter som t.ex. fyra miljarder kronor för brister i penningtvättsarbete eller 850 miljoner kronor för att inte ha följt ändringsrutinerna vid en ändring i ett verksamhetskritiskt IT-system.
Money makes the world go round - show me the money!
Givetvis hänger det här också samman med hur mycket resurser tillsynsmyndigheterna har fått för att bedriva tillsyn och vad myndigheterna i övrigt har för relationer till de man utövar tillsyn över. Och för den delen – hur situationen ser ut i fråga om tillgång och efterfrågan på kvalificerad personal. Energimyndigheten framhåller att kompetensförsörjningen är en utmaning, både bland myndigheter och bland privata aktörer.
Finansinspektionen som kanske har en högre ambition med sin tillsynsverksamhet än att bara skrapa på ytan lyfter resursfrågan med formuleringar som att ”tillsynen på området är särskilt resurskrävande” och att ”tillräckliga personalresurser, möjligheter att rekrytera rätt kompetens och adekvat digital infrastruktur är en förutsättning för att FI ska kunna utöva en effektiv tillsyn.”.
En släng av sleven ges också till domstolarna som flera tillsynsmyndigheter tycker är alldeles för långsamma.
Allt det här på temat att vill man ha efterlevnad av lagar och förordningar måste kravställning och tillsatta resurser matcha varandra. Såvida man inte nöjer sig med teatern, att hålla den egna ryggen fri och att den andelen som tror på och efterlever lagarna så gott de kan med vad de redan har är tillräckligt.
Svårigheter att avgöra vad som påverkar Sveriges säkerhet till vilken nivå
Redan i remissrundan för säkerhetsskyddslagens uppdatering på slutet av 10-talet togs det upp att verksamhetsutövarna skulle ha svårt att bedöma och dra slutsatser om vad ”Sveriges säkerhet” egentligen betyder. Eller för att citera propositionen: ”Ett stort antal remissinstanser har invänt att [Sveriges säkerhet] är svårtolkat och efterfrågat en närmare vägledning för vad som avses med uttrycket.”. Så ingen kan väl nu vara förvånad att det är precis vad många av tillsynsmyndigheterna tar upp som ett område där förbättring önskas. Nuvarande skrivning har resulterat i att vissa aktörer först vid kommunikationen med en tillsynsmyndighet kommit fram till att de inte bedrev säkerhetskänslig verksamhet, medan andra aktörer duckar så mycket det bara går.
Även om individer vid tillsynsmyndigheten tycker att en aktör visst bedriver säkerhetskänslig verksamhet av nivå X, så finns det inget tillsynsmyndigheten idag kan göra åt det. Eller som PTS uttrycker det (inbakat med annat): ”[Bedömningen av skadekonsekvenser] karakteriseras av behov av normering […] och [PTS] föreslår bland annat att samordningsmyndigheterna för tillsyn inom säkerhetsskyddsområdet ges i uppdrag att leda ett sådant normeringsarbete”
PTS gör också ett bra jobb med att lyfta fram att det skapar problem när något identifieras som säkerhetskänslig verksamhet trots att så inte borde vara fallet. Detta då det plötsligt uppstår konkurrens om tillgängliga resurser trots att det inte är motiverat. Ni vet, de där resurserna det var så ont om...
Säkerhetsskyddschefen ska placeras var någonstans?
Man undrar om vissa ibland med flit söker att feltolka. Säkerhetsskyddschefens placering är en sådan sak. Kanske har det varit något rabalder hos tillsynsmyndigheterna för med tanke på hur många det är som lyfter en så ”självklar” fråga som säkerhetsskyddschefens placering så måste ju något ligga bakom det. Men… är det så givet?
Med första uppdateringen av ”nya” säkerhetsskyddslagen söktes att ge säkerhetsskyddschefen en starkare ställning. Lagen uppdaterades med skrivningen att säkerhetsskyddschefen ska vara direkt underställd chefen för verksamhetsutövarens verksamhet, om en sådan chef finns, och annars verksamhetsutövarens ledning. Glasklart, ja?
Knäckfrågan tycks vara om det betyder att man ska ha personalansvar. Säkerhetspolisen och Transportstyrelsen säger tydligt Ja på den frågan. Vissa andra ger inte sitt svar rakt ut, bara att de anser det vara oklart. Exempelvis önskar LS Skåne att det förutom personalansvar även tydliggörs ifall säkerhetsskyddschefen måste vara anställd på verksamheten i fråga och om en säkerhetsskyddschef kan vara säkerhetsskyddschef hos fler än en verksamhetsutövare samtidigt.
Avslutande reflektioner
Åt det pessimistiska hållet kan man mellan raderna ana att flera tillsynsmyndigheter inte är helt nöjda med läget. Som verksamhetsutövare tycks det ha varit relativt enkelt att slippa sanktionsavgifter. Tillsynen går helt enkelt inte särskilt djupt om den ens kommer. Och skulle tillsynsmyndigheten konstatera vad de anser vara brister i säkerhetsskyddschefens kompetens, säkerhetsskyddsanalysens kvalitet eller upplägget på säkerhetsskyddsarbetet så finns det ändå inte något de kan göra åt det.
Åt det optimistiska hållet så har ändå flera hundra tillsyner gjorts, där signalen har skickats till verksamhetsutövare att det här är en lag som man måste göra något med. Det duger inte att betrakta den helt och hållet som valfri. Många tillsynsmyndigheter har också – vilket inkluderas i uppdraget – pekat på den vägledning som utförts utöver själva tillsynen. För de verksamhetsutövare som är påpassliga så är vägledning och dialog något man använder så mycket det bara går. Det är också ett läge där tillsynsmyndigheten ger ett värde för lagefterlevnad, trots att den inte just då bedriver tillsyn.
Vad tänker då jag som medborgare? Tja… vi har nog ett bättre skydd för Sveriges säkerhet idag än innan säkerhetsskyddslagen uppdaterades. Men nog finns det en del utrymme kvar för förbättring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar