måndag 10 oktober 2011

Drönarna har fått virus - Incidenthantering the Wrong Way

USA har på senare tid använt sig allt flitigare av drönarflyg för att spana och angripa specifika mål. Dessa fjärrstyrs från bland annat ett litet ställe i Nevada. Fjärrstyrningen tycks ske bland annat med hjälp av VNC, och av allt att döma så kör systemen Microsoft Windows.


Obekräftade uppgifter hävdar nu att drönarna har hamnat i strid med ett virus, som DoD inte är riktigt säkra på varken var det kommer ifrån eller vad det gör. Och av rapporterna att döma inte heller hur det sprids. Faktum är att rapporteringen som kommit hittills gör att de framstår som amatörer i sin hantering av situationen. Eller vad sägs om följande "godbitar":
“We keep wiping it off, and it keeps coming back,” says a source familiar with the network infection, one of three that told Danger Room about the virus. “We think it’s benign. But we just don’t know.”

...

At first, they followed removal instructions posted on the website of the Kaspersky security firm. “But the virus kept coming back,” a source familiar with the infection says. Eventually, the technicians had to use a software tool called BCWipe to completely erase the GCS’ internal hard drives. “That meant rebuilding them from scratch” — a time-consuming effort.

Jag har tidigare skrivit om hur otroligt svårt det är att kasta ut malware, och framhållit de som rensar ordentligt som föredömen. Vad som verkar ske kring den här incidenten är att massor med saker som görs fel, inklusive informationsläckan som visar allt kaos. Att man har en period av osäkerhet då man inte vet hur viruset beter sig är normalt, men den perioden skall vara kort och hållas intern. Att man sedan plötsligt börjar rensa diskarna utan att ha kommit fram till VARFÖR viruset kommer tillbaka gång på gång är ... ineffektivt. Vad väntar de sig kommer hända när de ansluter den färskinstallerade datorn på nytt?

Jag tror att det inte är riktigt så illa som media framställer det. Jag tror de har något bättre koll än vad som kommit fram. Men det skapar knappast förtroende när debatten rasar vild om hur de här drönarna används - att de sedan inte är säkra nog och att incidenter hanteras på sättet det gör... inte så lyckat.

En twist på det är att det finns indikationer på att det här spridit sig genom informationsdelning mellan olika nätverk. Well, vad som mer hände i helgen var att president Obama har beordrat en ny organisation för att hantera "responsible sharing and safeguarding of classified information". Inga lätta frågor det inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar