måndag 3 oktober 2011

iPad och smartphones för militära tillämpningar

iPad blev tidigare i år godkänd av amerikanska luftfartsmyndigheten för att ersätta kartor i flygplan. Något som även har hänt inom amerikanska militären visar det sig. En helikopterpilot berättar i en artikel om hur han började använda sin personliga iPad för att plocka fram kartor, och tiden för att hitta målet minskade från 3 minuter till 30 sekunder. Det är en signifikant tidsperiod när liv står på spel.


Som säkerhetsmänniskor är det viktigt att vi har en konstruktiv, hjälpande dialog snarare än den klassiska hindrande synen. Ja, det kommer med risker men det kommer också med vinster. Just att kunna få fram kartor snabbt i stridens hetta lär vara värt risken alla gånger - ens om fienden ser var du tar fram är skadan liten. Bruce Schneier skrev om det här för ett par år sedan när det var rubriker om att videoströmmarna från obemannade övervakningsplan sändes ut i klartext.

Men om risken är värd att ta beror förstås också på användningen. Ifall samma appar skulle användas i planeringssyften kan det läcka information som ger betydlig allvarligare konsekvenser. För att inte nämna risken för avlyssning! Och för att vara tydlig: säkerhet säljer inte många iPad och lär därför inte vara någon prioritering hos Apple. Så det är inte undra på att det finns oro bland militärens strateger:
There are concerns among military strategists about passing military secrets on a device that can easily be hacked.
Exempelvis skulle jag tänka mig för både en, två och tre gånger innan jag rekommenderade att någon sån här lösning kör på en iPad (eller smartphone):
"Imagine that you're dropped in an unknown location on a moonless night," McCarthy said. "You open this app, and through its GPS coordinates it shows you where you are. It shows you where your adjacent units are."
Men behoven finns onekligen där, och innovation skall man naturligtvis uppmuntra och ta till vara på. Som säkerhetsrådgivare är uppdraget att göra idéerna möjliga, på ett säkert sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar