onsdag 8 december 2010

Säkerhet i molnet som avtalsfråga

Molnet börjar nu bli ett etablerat begrepp allteftersom hypen långsamt lägger sig och begreppet får en fastare innebörd. Men säkerhet i molnet är fortfarande ett "hett" ämne, något som kan förbrylla om man bara pysslar med teknik.

Säkerhet i molnet handlar väldigt lite om teknik, fokus för den kund som funderar på säkerhet i molnet ligger snarare i kravställning, avtal och uppföljning.

Något annat som finns "out there" i debatten/media är om det är säkert att lägga ut sin data i molnet. Frågeställning i sig är kontraproduktiv - frågan skall handla om risk, inte om någon luddig uppfattning om vad som är säkert eller inte.

Mitt råd är att ta ställning till en förändrad risk i förhållande till förändrade kostnader.

För att reducera risken man som kund tar när man lägger ut information och funktioner i molnet, kan man fundera på vad som är mest prioriterat. Därefter antingen hitta en leverantör som redan gör Bra Saker(tm) för att reducera den risken, eller försöka få en existerande leverantör att gå med på ens egna krav.

Exempel på krav kan vara att backup skall göras dagligen, att status från backupen skall kontrolleras av leverantören, att den är synlig för dig som kund. samt att återläsning testas årligen. Här i Sverige förlorade Fastbikes sitt arkiv då det visade sig att deras leverantör Ipeer aldrig hade gjort någon backup.

Även andra risker kan tillkomma, till exempel att din information blir "collateral damage" när leverantör får intrång. Som svenskt exempel kan vi ta då ett intrång hos Agresso resulterade i publikation av deras kunders lösenord. Det väcker i sin tur frågor som vilken logginformation man som kund får tillgång till, och i vilken utsträckning man delar miljö med andra. Absolut något att tala om innan det gått för långt.

Med lite tänk i förväg kan det finnas mycket pengar att spara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar