torsdag 16 juni 2011

In it for the Lulz: Vilka bryr sig den här gången?

Den senaste tiden har vi sett flera uppmärksammade angrepp utförda av "Lulz Sec". Dit hör Fox News, Sony, PBS, Amerikanska senaten och nu senast CIA's hemsida.

För mig som är "old like the hills" triggar den senaste attacken förstås minnen av då CIA fick sin hemsida utbytt 1996. I samband med en rättegång mot medlemmar i Swedish Hacker Association defacades sidan som döptes om till Central Stupidity Agency och fick texten "Stop Lying Bo Skarinder" (åklagaren i målet). På den sidan av det glada 90-talet kom en allmän boom i hemside-defacements som sedan klingade av vid millenieskiftet.


Angrepp som detta görs för uppmärksamhetens skull och för att ge underhållning. Men vad som är tänkvärt är att det såhär 15 år senare görs samma sak. Vad kan vi lära oss av det? Förmodligen mycket beroende på vilken aspekt man väljer att titta på. Ett par saker som jag tänker på är att...

  1. IT-säkerheten är fortfarande klart bristfällig överlag.
  2. De som direkt drabbas idag kan få lida betydligt större ekonomiska konsekvenser än på 90-talet.
Punkt 2 är det som kan få punkt 1 att ändra sig. Länder som USA har numera lagar som tvingar fram ekonomiska konsekvenser av en helt annan dignitet än vad samma incident skulle resultera i om angreppet skett i exempelvis Sverige. All mediatäckning som det här ger, kombinerat med kännbara kostnader för de drabbade gör att läget kan förändras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar