torsdag 18 augusti 2011

800 000 dollar för att de inte orkade byta lösenord

Jag är ju en stor fan av incidenter som görs publika eftersom de så tydligt kan visa på vad som gått fel och vilka konsekvenserna varit. Man kan lära sig något från det, och det är lätt att visa andra en koppling mellan sårbarhet X och konsekvens Y.

När nu ytterligare ett av så många fall inträffat där person A som känner till alla adminlösenorden blir sparkad, kopplar upp sig mot systemen en tid senare och förstör (raderar filer, konfigurerar om, etc..), så kan man ju fråga sig vad som egentligen finns att lära av det. Det är inte direkt raketforskning att förstå det scenariot i förväg.


Jo, det vi kan lära oss om det handlar om den lathet som finns i vår natur. Även om vi förstår att det innebär en risk, så GÖR vi ändå inte något åt det om vi upplever att det är jobbigt/svårt och samtidigt ser sannolikheten(inte risken!) som liten. Vilket långsiktigt faktiskt är fair enough, det är trots allt något människan har utvecklats till de senaste miljoner åren. Right?

Problemet är att människans riskmodell är utvecklad just under väldigt lång tid, under de förutsättningar som funnits under denna långa tid. När det kommer nya tekniska språng - och för den delen nya "snabba" förändringar som fenomenet storstäder - så hinner inte den biologiska utvecklingen med.

Bruce Schneier har de senaste åren snöat in rätt hårt i psykologin kring risk och beskriver det som att det finns tre olika domäner; känsla, modell, verklighet. Vi kan ha en känsla av att det är säkert, oavsett hur verkligheten ser ut. Och i vårt intellekt, vårt förnuft... så kan vi bygga upp en modell av hur saker fungerar. Medan verkligheten i sig kan vara fristående från både vår känslomässiga och intellektuella förståelse. Och det tar en del tid innan de börjar närma sig varandra.

Stories som denna är utmärkt exempel på hur de skiljer sig åt, och hur långt bort vi är från att de sammanfaller när det kommer till informationssäkerhet. Vi är helt enkelt omogna på området.

Å andra sidan så har vi också väldigt svårt att över huvud taget agera på sådant som är rent abstrakt för oss. Även på den fronten spelar incidenter en mycket viktig roll för oss att så vi verkligen förstår insatserna. Här är mitt blogginlägg från 2009 om vad som till slut fick mig att skruva upp brandvarnarna där hemma, som jag inte gjorde förrän då, trots att människan levt med eld sedan tidernas begynnelse...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar