onsdag 21 december 2011

Att avslöja allt - modifierat H5N1-virus under luppen

Frågan om full disclosure, att avslöja allt eller inte, har under åtminstone 20 år pågått på IT-säkerhetsscenen. Det handlar om man som forskare skall avslöja sådant som kan hjälpa "the bad guys". Från den sidan som propagerar för full disclosure använder man två argument:

  1. Utan att sårbarheten är allmänt känd kommer leverantören inte åtgärda den (inom rimlig tid)
  2. Utan att känna till sårbarheten kan man inte skydda sig mot den

På punkt 2 skrev jag 2006 ett inlägg på daily-dave som förklarade min syn på det då Microsoft valde att i tysthet patcha ett säkerhetshål tillsammans med andra patchar.

På punkt 1 finns åtskilliga historier, men i princip så ser vi samma sak spela upp sig på andra områden där IT nu gjort och gör intåg, som vi såg för 10-20 år sedan inom den generella IT-sfären. Leverantören går in i förnekelseläge och blir arg på den som hittat deras smuts under mattan, kallar den som publicerar info om smutsen som oansvarig och lägger all skuld på denne ifall något skulle inträffa. (Ja, skitsamma om sårbarheten finns där på grund av leverantörens slarv, ifall ingen känner till det så finns den ju inte? Och ifall inte välmenande säkerhetsforskare letar, så skulle ingen annan heller leta...)

För en månad sedan har den här full disclosure-debatten tagit ett saftigt steg in i "verkligheten" då holländska forskare har labbat fram en variant av influensa (H5N1, som både fågelinfluensan och svininfluensan tillhör) som sprider sig lätt mellan människor. Forskarna vill publicera sin metod för att ta fram den smittsamma versionen, men det finns en stor oro för vad det kommer innebära. Ska man verkligen ge den informationen till "the bad guys" sådär öppet?

Men i det här fallet försvinner ett argument. Vi har inte så himla lätt att patcha människan, även om vaccin skulle kunna liknas vid det. Alla har inte tillgång till vaccin, det är inte ett 100-procentigt skydd och det är definitivt inte gratis. Å andra sidan har vi den här gången också en tydlig antagonistisk motståndare - det är en rätt hög risk att det förr eller senare kommer ett virus som sprider sig på det här sättet och då har vi mycket att vinna på att vara beredda.

En anledning till att man på IT-säk sidan valde full disclosure var att alla sårbarheter inte är så enkla att fixa på kort tid. Så är fallet även här - vi kan inte ta fram ett bra vaccin på 0-tid.

Lösningen borde därför vara densamma även här. Ge tillgång till information om hur viruset framställs enbart till de som har en historia av att forska och tillverka vaccin. Gå inte ut med det publikt förrän ett vaccin är klart, och i det här fallet så behövs ju faktiskt inte ens det - vaccinet finns ju redan och vi vill inte utsätta jordens befolkning för onödig risk, allra minst de som inte har råd med vaccinet.

Och i annat fall borde vi luta oss mer åt hållet att inte avslöja just eftersom det är så svårt att "patcha" människan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar