fredag 16 december 2011

Drönaren kapades med hjälp av GPS-spoofing

Allt tyder nu på att Iran stal den amerikanska drönaren genom att spoofa GPS-positionen. Det hävdas åtminstone i en artikel där man säger sig ha pratat med en icke-namngiven Iransk ingenjör. Genom att störa ut planets kommunikation med kommandocentralen och sedan lura planet att tro att det var på andra koordinator så lyckades man få en näst intill intakt Drone att landa på en plats i Iran när planet i själva verket trodde att det hade flugit hem till sin ordinarie bas.


Samtidigt har det läckt ut en rapport från april 2011 som innehåller citat som verkar bekräfta att amerikanerna känner till hur sårbara drönarna är för just spoofingattacker:
Spoofing or hijacking links can lead to damaging missions, or even to platform loss.
Ja, det verkar onekligen så. Jag måste erkänna att den här teorin ter sig klart mer trovärdig än min foliehatt-teori från igår :) Men de som gillar att spekulera har fortfarande massor med brickor att spela med. Chanserna för en sån här attack att först bli kläckt och sedan lyckas är grymt mycket större om man på förhand vetat hur planet reagerar i olika situationer och att man känner till dess svagheter. Förutom det direkta virusangreppet mot drönarnätverket har det också börjat spekuleras i en Iransk inblandning i intrågen mot RSA och Lockheed-Martin.

Det är svårt att få allt bekräftat, men jag får själv känslan av att vi nu kan se vissa inriktningar när det kommer till cyberkrig. Det framstår som allt tydligare att den som inte hänger med i det här kommer hamna så rejält på efterkälken att fiendens informationsövertag kommer räcka för att göra den överlägsen. Kanske att det till och med kommer gå att använda ägarens vapen mot ägaren själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar