måndag 21 mars 2011

Hacka trådlösa nätverk - lagtligt eller olagligt?

Ja, är det lagligt eller olagligt att knäcka sig in på någons trådlösa nätverk? Frågan har återigen aktualiserats av att en holländsk domstol har dömt det som lagligt att knäcka sig in och använda ett WEP-skyddat nät.

Medan holländarna bedömer det som lagligt att knäcka sig in och använda någon annans nät, anser många stater det olagligt att ens använda sig av öppna trådlösa nät, utan att först ha fått tillstånd för det. Exempel kan hämtas från grannlandet Finland (8 dagsböter), från Storbrittanien (1 års villkorligt + £500) och från USA (40 timmars samhällstjänst + $400).

Så hur ligger vi egentligen till i Sverige? Söker man på Internet så hävdas det lite av varje, men alltför ofta handlar det mesta om osubstansierat tyckande och spekulerande. Vanligt förekommande tyckande är exempelvis att om man inte skyddar sitt nät ordentligt, så får man skylla sig själv och att det inte är olagligt på grund av det. Det är lätt att inse att den argumentationen är nonsens, men hur ligger det egentligen till då?

Frågan är mer komplicerad än vad man kan tro. Till att börja med så är jag ingen jurist, men utifrån de dokument och lagar jag läst så är det ungefär såhär:
  • Det är lagligt att lyssna av öppna trådlösa nätverk, MEN vad som sedan görs med datat kan kriminalisera handlingen. Ofta begås ett brott samtidigt.
  • Det är olagligt under (nästan?) alla omständigheter att använda ett trådlöst nätverk som du inte uttryckligen fått tillstånd att använda.
Exakt vilka lagar som reglerar det här och vilken lag man skulle bryta mot är däremot något snårigt. En bra advokat skulle möjligen kunna kränga sig loss från vissa situationer, men för att göra det enkelt: har du inte uttrycklig tillåtelse är det klokt att låta bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar