måndag 15 november 2010

Pentagon vill hacka världen i "förebyggande syfte"

Lördagen bjöd på en artikel i Washington Post där det framgår att Pentagon's Cyber Command önskar utöka sin verksamhet. Eller som Sveriges IT Incident Centrum tolkade det i sitt veckobrev - "Cyber Command söker Carte Blanche för att utföra Cyber-krig".

Specifikt skriver Washington Post att "Cyber Command is seeking authority to carry out computer network attacks around the globe to protect U.S. interests" och det genom att använda '"the full spectrum" of operations in cyberspace.'.

Får de sin vilja igenom kan det alltså innebära att de har tillstånd att ge sig på vilket land, vilket företag eller vilket privatperson som helst - allt för att skydda amerikanska intressen. Dessutom handlar det inte om åtgärder after-the-fact utan även i förebyggande syften, s.k. preemptive strikes.

Innebär det här måntro, att Saab skulle kunna bli en måltavla om de säljer vapen till "fel" land? Kanske ligger det tillräckligt i amerikanska intressen att Brasilien, Indien, Tjeckien o.s.v. väljer att köpa amerikanska flygplan istället för svenska?

Det finns förstås en bra bakomliggande anledning till förslaget, men lagstiftarna måste ha tungan rätt i mun för att inte ge ut för stora befogenheter - Cyber Command tar alldeles säkert hellre för sig av för stora befogenheter än för små :)

En annan intressant notis är att det här förslaget tas emot ljummet av amerikanska politiker inte bara för att det kan ge utrikespolitisk backlash, utan även för att CIA anser att det här med att bryta sig in i andra fredliga länders nätverk är DERAS monopol, och inget som Cyber Command ska lägga sig i!

Oops, .. USA är på offensiven minsann. Här hemma i svensk media ser vi inte så mycket debatt om vilka befogenheter den svenska militären ska ha när det kommer till annat än FRA-lagen. Men vilka svenska intressen och intressenter finns det egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar