TT har idag kablat ut en nyhet att de vanligaste antivirusprogrammen bara skyddar mot 30% av den skadliga kod de utsätts för.
Vilka tester som avses anges inte.
Men "flera IT-säkerhetsexpert" anges som källa för att "datasäkerhetsföretagen nu måste tänka om".
Vilka TT har frågat har jag ingen aning om. Vad jag gärna skulle påpeka är att 30% är en siffra tagen ur luften. Utan att redovisa hur testerna gått till är det Enormt svårt att bedöma hur relevant den där 30%-siffran egentligen är. Vilket urval av malware har egentligen testats? Är testet rent av designat för att ge låga siffror? Är det ett test som har provat hur effektivt verktyget msfencode är på att obfuskera kod? Har det viktats något mot risken för att stöta på just den utvalda malwaren?
Till alla som frågar mig så brukar jag säga att antivirusprodukterna är långt ifrån 100%:iga, men man ska ändå ha ett eftersom de fångar de största hoten. Men betala inte för mycket för det, och låt annat väga tyngre än deras påstådda detection rate i diverse "tester".
Så i syfte är det bra att TT:s artikel når ut eftersom många Svenssons har bilden av IT-säkerhet är samma sak som att man har antivirus och brandvägg. Har man det så går man säker. Kanske behöver man kryptera någonting också. Den bilden har fått fäste eftersom det är det enda enkla råd vi IT-säkerhetsfolk har haft att ge privatpersoner.
Alla som har någorlunda datavana skulle jag dock vilja rekommendera att även köra Secunia Personal Software Inspector för att hålla tredjepartsprogramvaran uppdaterad. Välj version 2.0 beta, och aktivera automatiska uppdateringar. Genom att hålla Java, Adobe Reader, Adobe Flash Player, Quicktime och dylika program uppdaterade (+ Microsoft-produkterna) så är man avsevärt säkrare när man surfar runt på nätet.
Update 19/11: Fick svar från TT att det fanns två versioner av nyheten. En kort och en lång. Tyvärr hade de flesta tidningar bara kört den korta. Den långa var långt bättre, mycket mer balanserad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar