tisdag 16 november 2010

Artikel om hur datalagringsdirektivet kan slå mot vissa grupper

En artikel på Realtid tar en vinkling om hur datalagringsdirektivet kan komma att påverka yrken som har krav på sekretess, ex. journalisters relation till anonyma källor. Läsvärt.

Några fler intressanta noteringar:
  • Vissa politiker vet inte vad lagen de beslutar om egentligen innehåller och inte. Det är lätt att bli cynisk eftersom sånt här händer gång på gång. Våra folkvalda är ofta allt för okunniga när det kommer till detaljer (och därmed samtliga konsekvenser), samtidigt som det finns ett starkt drag av att ignorera allt som inte stödjer den förutbestämda åsikten. Eller som en bekant till mig uttryckte sig, "Det är en massa medelmåttor som sitter och tycker".
  • Materialet som kommer komma från det här kommer i sig vara av betydelse för rikets säkerhet. Väcker förstås frågan om hur väl det kommer skyddas, vad som ska anses vara "tillräckligt" skydd, vem som ska bestämma vad som är tillräckligt och vem som kommer kontrollera att det skyddas tillräckligt.
Artikelrubriken "Säg farväl till din iPhone" tycker jag är överdramatiserad, men så behöver den nog vara för att locka läsare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar